Potrzebujemy:
- 230g zakwasu żytniego,
- 400g mąki pszennej,
- 140g mąki żytniej,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 150g letniego mleka,
- 70g letniej wody,
- 25g oleju,
- 10g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- Opcjonalnie można dodać np. słonecznik, pestki dyni.
Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży, rozrabiamy je z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Dajemy kwadrans aż drożdże "ruszą".
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 min. Odkładamy do naoliwionej miski i czekamy aż podwoi swoją objętość.
Ponownie, ale krótko, wyrabiamy nasz chleb i odkładamy go do koszyczka wyłożonego pergaminem i obsypanego mąką. W tym czasie namaczamy nasze gliniane naczynie (zajmie to ok. 30 min), po czym wkładamy je do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik, ustawiając grzanie "góra, dół" i temp. 240 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, chlebek znowu, delikatnie, "napuszy się". Gdy wskazana temperatura zostanie osiągnięta, zdejmujemy pokrywę, obsypujemy naczynie mąką i szybkim ruchem wkładamy nasz chlebek. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez 30 min. w 240 stopniach Celsjusza. Po tym czasie jeszcze 20 min., bez pokrywy w 200 stopniach.
Chlebek wyciągamy do wystygnięcia na kratkę.