1 lut 2013

Łódeczki z cukinii z kuskusem

Widziałam je kiedyś w jakiejś restauracji i zaintrygowały mnie. Tamte, niestety były z cebulą, której ja muszę unikać. Postanowiłam, że zrobię je "po swojemu". Takie łódeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka. Można je także podać do sałaty na lunch czy też danie obiadowe. Niezwykle proste i pyszne.

Potrzebujemy:

  • 3 małe cukinie,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • ok. 8 listków bazylii,
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 mała filiżanka kuskusu,
  • bulion (do przygotowanie kuskusu),
  • 2/3 kulki mozzarelli.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką do herbaty wydrążyć środek. W garnku zagotować wodę, posolić ją tak jak na makaron. Gdy woda się zagotuje, wrzucić do niej połówki cukinii. Zmniejszyć ogień i gotować max 3 min. Następnie wyjąć cukinie do naczynia żaroodpornego.
Kuskus przyrządzić wg. instrukcji na opakowaniu, ale wodę zastępujemy wrzącym bulionem. Gdy kuskus będzie już gotowy (po ok. 5 min.), wrzucić do niego poszatkowane listki bazylii, pokrojoną w maleńką kostkę paprykę i pocięte w paski pomidory. Całość wymieszać i nałożyć do wydrążonych cukinii. Na wierz każdej kładziemy odrobinę mozzarelli. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.










Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz