6 maj 2013

Crumble z jabłkami

Mój ulubiony deser "awaryjny". Obłędny! Podaję przepis na crumble z jabłkami, ale można użyć takich owoców, jakie akurat są pod ręką. Nie spodziewajcie się, że ten deser będzie cudnie prezentował się na paterze... oj nie. Owoce utworzą totalną "paciaję" ale wierzch pozostanie cudnie kruchy. Serwujemy go w miseczkach.
Do gorącego crumble świetnie pasują lody.


Potrzebujemy:

  • 4-5 jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (można całkowicie go pominąć, bo jabłka po upieczeniu będą bardzo słodkie. Cukier musimy dodajemy do kwaśnych owoców np. gdy będziemy robić crumble z rabarbarem),
  • odrobina masła do wysmarowania formy.
Na kruszonkę potrzebujemy:
  • 2 łyżki mąki krupczatki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru.
Uwaga: kruszonka jest świetna jeżeli zrobimy ją z płatkami owsianymi!!!


Jabłka, myjemy, obieramy i kroimy na ósemki, które przekrawamy na połówki. Dodajemy do jabłek cynamon, skórkę z cytryny i ewentualnie cukier.  Całość mieszamy i wysypujemy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. 
Kruszonka: wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy dłonią.
Gotową kruszonką posypujemy nasze owoce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez jakieś 15-20 min.
Podajemy jeszcze gorące, najlepiej z gałką lodów.

Smacznego :)






16 komentarzy:

  1. Super :) chyba też sobie taką zrobię :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę to koniecznie zrobić :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiej wielkości masz naczynie żaroodporne? :)
    SUPER PRZEPIS!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na prawdę rozmiar nie ma znaczenia :) warstwa jabłek będzie większa lub mniejsza. Ja robiłam w formie o wymiarach 25,5 x 16,5 cm

      Usuń
    2. Też jestem zadowolona! Fajna sprawa.

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie i zaskakujący wygląd!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy możesz mi powiedzieć, co mogę użyć zamiast cynamonu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba ten wygląd

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam kruszonę z płatkami owsianymi i jedyne co mogę powiedzieć to WOW. Nigdy bym nie pomyślała, że tak odmieni smak kruszonki. Teraz stosuję tę radę nie tylko do tego przepisu, ale także każdego innego z kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogę Wam wszystkim polecić stronę https://www.fitpark.pl/ , na której znajdziecie wszelkie informacje na temat siłowni zewnętrznych Fit Park. Sam regularnie korzystam z tej możliwości, ponieważ mogę aktywnie spędzać czas na świeżym powietrzu.

    OdpowiedzUsuń