Dzisiaj zaprezentuje Wam jeden z moich ulubionych obiadów. Cudne jest to, że wszystko wymaga niewielkiego nakładu pracy. Kuskus z pomidorami już pojawił się na blogu, ale tym razem podam go z suszonymi pomidorami. Świeże pomidory, niestety już nie mają tego smaku co latem.
Potrzebujemy:
- udka z kurczaka;
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku,
- odrobina suszonego tymianku,
- 2 bataty,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kuskus, ok 1 filiżanki,
- bulion warzywny do sporządzenia kuskusu,
- 4-5 suszonych pomidorów,
- kilka listków bazylii i szałwii.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, papryką, solą i pieprzem. Możemy też delikatnie posypać je tymiankiem. Wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (termoobieg). Pieczemy przez ok 1h 20 min.
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w dość grube słupki. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na pergamin. Jakieś 30 min. przed końcem pieczenia kurczaka, wkładamy nasze frytki do piekarnika. Całość będzie gotowa w tym samym czasie.
Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wodę zastępujemy wrzącym bulionem warzywnym. Po upływie ok. 5 min. kuskus musimy przemieszać łyżką i dodajemy pokrojone suszone pomidory i zioła.
Smacznego :)
Wow ale apetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuń