Jeśli będziecie pierwszy raz robić hummus, nie trzymajcie się ściśle przepisu. Smakujcie, doprawiajcie po swojemu.
Potrzebujemy:
- 1 szklankę ciecierzycy (musi się moczyć przez całą noc),
- pasta tahini - dałam ok 2 łyżeczek,
- sok z cytryny - ok. 2 łyżeczek (a tak na prawdę do smaku),
- sól, pieprz, oliwa z oliwek,
- opcjonalnie kumin, czosnek, suszone pomidory.
Ciecierzyce (uprzednio namoczoną przez noc), gotujemy przez ok. 45 min. Odsączamy, studzimy.
Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.
Tak na prawdę podstawą jest ciecierzyca, pasta tahini, sól i pieprz, oraz sok z cytryny. To, co później dodamy, to nasza prywatna, indywidualna sprawa.
Do czego jemy hummus? Do czego tylko chcemy :) Świetnie smakuje sam. Może być też bazą do kanapek. Ja jednak najbardziej pokochałam go rozsmarowanego na gorącym, razowym toście.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz