24 paź 2012

Udka z kurczaka z frytkami z batatów i kuskusem z suszonymi pomidorami

Próbowaliście kiedyś przyrządzić bataty w ten sposób? Słodkie bataty podane w formie frytek... trochę to może dziwne, ale bardzo smaczne. Przeważnie przygotowuje je przy okazji pieczenia kurczaka.
Dzisiaj zaprezentuje Wam jeden z moich ulubionych obiadów. Cudne jest to, że wszystko wymaga niewielkiego nakładu pracy. Kuskus z pomidorami już pojawił się na blogu, ale tym razem podam go z suszonymi pomidorami. Świeże pomidory, niestety już nie mają tego smaku co latem.


Potrzebujemy:

  • udka z kurczaka;
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku,
  • odrobina suszonego tymianku,
  • 2 bataty,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • kuskus, ok 1 filiżanki,
  • bulion warzywny do sporządzenia kuskusu,
  • 4-5 suszonych pomidorów,
  • kilka listków bazylii i szałwii.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, papryką, solą i pieprzem. Możemy też delikatnie posypać je tymiankiem. Wkładamy do rękawa do pieczenia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (termoobieg). Pieczemy przez ok 1h 20 min. 
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w dość grube słupki. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na pergamin. Jakieś 30 min. przed końcem pieczenia kurczaka, wkładamy nasze frytki do piekarnika. Całość będzie gotowa w tym samym czasie. 
Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wodę zastępujemy wrzącym bulionem warzywnym. Po upływie ok. 5 min. kuskus musimy przemieszać łyżką i dodajemy pokrojone suszone pomidory i zioła. 
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz