28 maj 2012

Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym i rukolą

To danie jest uwielbiane przez moich domowników. Ja lubię je za smak i za to, ze przygotowuje się je błyskawicznie. Używamy do niego makaronu pełnoziarnistego, bo jest zdrowy i w niczym nie ustępuje zwykłemu makaronowi. Warto też poeksperymentować z makaronem orkiszowym... Jakiekolwiek jednak kluski wybierzemy, nie rozgotowujmy ich. Muszą być al dente! Warto też wspomnieć o samym sosie. W tym przypadku kupiłam gotowy sos pomidorowy z Podravki z czosnkiem i pietruszką. Dlaczego? Bo jest pyszny i ratuje mnie w sytuacji, kiedy nie mam czasu na samodzielne przygotowanie sosu. Poza tym, pomidory poza sezonem są pomidorami tylko z samej nazwy. Jeżeli mamy nieco więcej czasu, możemy użyć pomidorów z puszki. Jest to pełna dowolność, jednakże wtedy musimy do sosu dodać czosnku, oregano, bazylii. Wyjdzie nam to samo. Przejdźmy jednak do bohatera tego wpisu - Makaronu pełnoziarnistego z sosem pomidorowym i rukolą.


Potrzebujemy:



  • makaron pełnoziarnisty (w tym przypadku lubella),
  • 1 kartonik sosu pomidorowego z czosnkiem i pietruszką,
  • 1 pęczek rukoli
  • zioła: oregano, bazylia, odrobina rozmarynu... dobór ziół zależy od tego jakie ziółka lubimy.
  • parmezan.... byle nie mielony  
Pierwsze co robimy, to oczywiście wstawienie wody na makaron. Solimy płaską łyżką soli dopiero wtedy gdy się zagotuje. Makaron gotujemy al dente, wg. wskazań na opakowaniu. W tym samym czasie na patelnie teflonową lub porcelanową wlewamy sos i dodajemy ziółka. Ideałem byłoby przesmażenie ziółek na łyżce oliwy, dodanie jeszcze cebuli, ale my żołądkowcy musimy sobie ten krok darować. Bez obaw, efekt końcowy i tak będzie bardzo dobry. Pyrkamy ten nasz sosik przez kilka minut, aż pomieszczenie wypełni zapach ziół. Do sosu dodajemy tartego parmezanu, ok. 2-3 łyżek. Trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty i wyłączamy palnik. W tym czasie makaron powinien być już gotowy, więc odcedzamy go. Możemy cały makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem i to jest najwłaściwsza droga. Moje dzieci jednak wolą same wymieszać kluski z sosem, więc nakładam na talerz porcje klusek, dodaję sos, następnie dekoruję umytą rukolą i całość posypuję parmezanem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz