google :) Dwa potężne źródła wiedzy. Dzięki pieczeniu w tych naczyniach, mięso jest niesamowicie soczyste, zawsze się udaje i co najważniejsze, nie potrzebujemy dodawać ani kropelki tłuszczu. Aby naczynie służyło nam jak najdłużej i tak jak powinno, powinniśmy pamiętać o tym, by namoczyć je na minimum 30 min. przed użyciem. Druga istotna rzecz, to nigdy nie wkładamy garnka to nagrzanego piekarnika. Zawsze do zimnego. I jeszcze jedno... nie myjemy go żadnymi detergentami. Garnek rzymski wystarczy namoczyć i wyszorować. Jeśli jest bardzo brudny, to ostatecznie możemy użyć odrobiny sody oczyszczonej. Im bardziej będziemy go szanować, tym dłużej będzie nam służył.
Jest zatem pysznie, dietetycznie i zdrowo.
Przepis, który chcę zaprezentować dzisiaj jest niezwykle prosty a efekt końcowy rewelacyjny.
Potrzebujemy:
- udka z kurczaka ok 3-4 szt (najlepiej z hodowli ekologicznej),
- 2 średnie marchewki,
- 2 średnie pietruszki,
- 2 cm. kawałek selera,
- preferowane zioła, w tym przypadku są to: tymianek, rozmaryn,
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy, odrobina słodkiej papryki w proszku i czosnku (w tym przypadku też suszony, mielony), 1 łyżeczka vegety natur (można spokojnie pominąć),
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Następnie robimy sobie zieloną herbatkę i relaksujemy się oczekując na obiad.
Proponuję podawać kurczaka z kaszą jaglaną lub z kuskusem. W tym wydaniu zdrowy, zielony akcent stanowi brokuł przygotowany w parowarze. Oczywiście, żeby nie było tak niebiańsko, wszyscy, którzy są na diecie, zdejmują chrupiącą skórkę z mięska. Smacznego! :)
Witam, czy pieczemy pod przykryciem, czy bez? Jutro po raz pierwszy próbuję garnek rzymski, proszę o szybką odpowiedź.
OdpowiedzUsuńOczywiście, pod przykryciem, tak jak każdą potrawę z garnka rzymskiego.
UsuńWitam, czy pieczemy pod przykryciem, czy bez? Jutro po raz pierwszy próbuję garnek rzymski, proszę o szybką odpowiedź.
OdpowiedzUsuń