Jest pyszne, dość sycące ale nadal lekkie. O dziwo połączenie wiśni z kurczakiem, imbirem i miodem tutaj się na prawdę sprawdziło.
Polecam spróbować, nie zawiedziecie się.
Przepis na dwie dorosłe osoby
Potrzebujemy:
- 2 niezbyt duże filety z kurczaka,
- 2 łyżki miodu (płynnego),
- ok 1-1,5 cm startego korzenia imbiru,
- 450 g wiśni bez pestek (użyłam mrożonych), można dać mniej, ja jednak uwielbiam jak jest ich dużo.
- ok. 1/4 szklanki wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kasza gryczana - ilość wg. upodobania, ja ugotowałam 1 woreczek.
Filety z kurczaka kroimy w dość sporą kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy. Możemy też pominąć oliwę i delikatnie zrumienić kurczaka na patelni teflonowej. Następnie dodajemy starty imbir, miód, i wodę. Przykrywamy pokrywką i dusimy jakieś 15 min. Po tym czasie wrzucamy wiśnie i gotujemy następne 15 min. tym razem nie przykrywając patelni pokrywką. Jeżeli czas gotowania minie, a na patelni będzie jeszcze dużo płynu, należy podkręcić mocno ogień i zredukować go do konsystencji sosu. Całość wykładamy na ugotowaną kaszę gryczaną. Może być także kasza jaglana, makaron razowy. Nie obawiajcie się tego połączenia. Być może trochę dziwne, ale bardzo dobre.
Ale nietypowo. Nie wpadłabym na taką kompozycję smaków, cóż - totalnie mnie zaskoczyła :)
OdpowiedzUsuńczasami trzeba zaryzykować :)
UsuńOoo ciekawa propozycja :D
OdpowiedzUsuń