3 paź 2012

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym i sokiem pomarańczowym

 Do tej pory ta zupa nie cieszyła się zbyt dużym powodzeniem w moim domu. Do dzisiaj. Pierwszy raz, nie używałam absolutnie żadnego przepisu. Zaufałam swojej intuicji. I udało się. Nawet małżonek, który nie przepada za dynią, stwierdził, że zupa jest świetna. Idealnie sprawdza się na poprawę nastroju. Kolor, smak, zapach stanowią skuteczną terapię antydepresyjną. Za sprawą przypraw, jest też bardzo rozgrzewająca.
Ciekawa jestem, czy ten przepis, przypadnie Wam do gustu.


Przepis na dwie osoby

Potrzebujemy:

  • 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • szczypta majeranku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ok. 2 szklanek wody,
  • 3 czubate łyżki mleczka kokosowego (po otwarciu puszki trzeba solidnie wszystko wymieszać, całość będzie mieć konsystencję śmietany),
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/3 łyżeczki curry,
  • sól, pieprz,
  • szczypta zmielonego suszonego czosnku (można dać świeży, ja akurat nie miałam)
  • sok z 1 pomarańczy
  • śmietana lub jogurt do dekoracji (może być też troszkę mleczka kokosowego. 

Dynię skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na ok 20 min. Po tym czasie, przekładamy ją do garnka i dodajemy dwie szklanki wrzątku, mleczko kokosowe, paprykę słodką, curry, sok pomarańczowy, czosnek, sok pomarańczowy. Całość zagotowujemy i trzymamy na średnim ogniu jakieś 3-5 min. Po tym czasie, blendujemy całość i dopiero wtedy doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem z jogurtu/śmietany lub mleczka kokosowego. Bardzo dobrze będzie smakować z podprażonymi pestkami dyni. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz