Ciekawa jestem, czy ten przepis, przypadnie Wam do gustu.
Przepis na dwie osoby
Potrzebujemy:
- 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- szczypta majeranku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ok. 2 szklanek wody,
- 3 czubate łyżki mleczka kokosowego (po otwarciu puszki trzeba solidnie wszystko wymieszać, całość będzie mieć konsystencję śmietany),
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1/3 łyżeczki curry,
- sól, pieprz,
- szczypta zmielonego suszonego czosnku (można dać świeży, ja akurat nie miałam)
- sok z 1 pomarańczy
- śmietana lub jogurt do dekoracji (może być też troszkę mleczka kokosowego.
Dynię skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na ok 20 min. Po tym czasie, przekładamy ją do garnka i dodajemy dwie szklanki wrzątku, mleczko kokosowe, paprykę słodką, curry, sok pomarańczowy, czosnek, sok pomarańczowy. Całość zagotowujemy i trzymamy na średnim ogniu jakieś 3-5 min. Po tym czasie, blendujemy całość i dopiero wtedy doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem z jogurtu/śmietany lub mleczka kokosowego. Bardzo dobrze będzie smakować z podprażonymi pestkami dyni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz