27 wrz 2012

Filet z kurczaka z wiśniami, imbirem, miodem i kaszą gryczaną

Nazwa dania może mało oryginalna, ale przepis dość ciekawy. Natrafiłam na niego jakiś czas temu, gdy mój kochany małżonek przebywał na diecie. Za początku przygotowywałam go tylko i wyłącznie dla niego. Będę szczera, trochę trwało nim zapałałam do tego dania uwielbieniem. Któregoś dnia ciekawość  zwyciężyła i postanowiłam spróbować.
Jest pyszne, dość sycące ale nadal lekkie. O dziwo połączenie wiśni z kurczakiem, imbirem i miodem tutaj się na prawdę sprawdziło.
Polecam spróbować, nie zawiedziecie się.


Przepis na dwie dorosłe osoby

Potrzebujemy:

  • 2 niezbyt duże filety z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu (płynnego),
  • ok 1-1,5 cm startego korzenia imbiru,
  • 450 g wiśni bez pestek (użyłam mrożonych), można dać mniej, ja jednak uwielbiam jak jest ich dużo.
  • ok. 1/4 szklanki wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • kasza gryczana - ilość wg. upodobania, ja ugotowałam 1 woreczek. 
Filety z kurczaka kroimy w dość sporą kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy. Możemy też pominąć oliwę i delikatnie zrumienić kurczaka na patelni teflonowej. Następnie dodajemy starty imbir, miód, i wodę. Przykrywamy pokrywką i dusimy jakieś 15 min. Po tym czasie wrzucamy wiśnie i gotujemy następne 15 min. tym razem nie przykrywając patelni pokrywką. Jeżeli czas gotowania minie, a na patelni będzie jeszcze dużo płynu, należy podkręcić mocno ogień i zredukować go do konsystencji sosu. Całość wykładamy na ugotowaną kaszę gryczaną. Może być także kasza jaglana, makaron razowy. Nie obawiajcie się tego połączenia. Być może trochę dziwne, ale bardzo dobre. 





3 komentarze: