Potrzebujemy:
- 4 filety rybne średniej wielkości (mintaj, sola...),
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchewka,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała gałązka rozmarynu,
- ok 8 listków szałwii,
- 1 opakowanie sosu włoskiego pomidorowego z kaparami i oregano (Podravka) Ten sos jest świetny, ale jeżeli nie możecie go dostać, to proponuję użyć ok 2 puszek pomidorów.
- 1 cytryna,
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Rybkę myjemy, osuszamy i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie solimy, pieprzymy i odstawiamy.
Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, gdy ta się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w cienkie słupeczki marchewkę i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Podsmażamy jakieś dwie minutki po czym dodajemy zioła, pokrojoną w kostkę cukinię. Po kolejnych dwóch minutach dodajemy sos włoski. Czekamy aż wszystko zawrze, i dusimy króciutko, max 4 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim nasze rybne filety. Przykrywamy je naszym warzywnym sosem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku jakieś 30-40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia możemy zdjęć folię, wtedy nadmiar płynu odparuje.
Podajemy z ciabattą lub z bagietką. Jeśli zostanie nam nam jakieś resztki, będą nam smakować na zimno, na kanapce. Cudowny smak!
super danie! uwielbiam kombinacje z rybą w roli głównej:)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie na małe co nieco :)