9 paź 2012

Filet z kurczaka z sosem pomarańczowym

Danie dietetyczne. Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, sycące a jednocześnie lekkie. Nie będę Was oszukiwać, że smak rzuci Was na kolana. Danie na pierwszy rzut oka, jest strasznie nudne, ale dodatek sosu pomarańczowego daje bardzo fajny smaczek i sprawia, że całość jest bardzo przyjemna i już zdecydowanie nie nudna. To, jakie przyprawy dodacie do filetu, zależy od Was. To jest jakaś moja propozycja, która co jakiś czas pojawia się na naszym stole.


Przepis na jedną osobę

Potrzebujemy:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ekologiczny);
  • przyprawy: pieprz cayenne (ok. 1/2 łyżeczki), 1 płaska łyżka oregano, 1/2 łyżeczki soli. 
  • torebkę ryżu,
Na sos potrzebujemy:
  • płaską łyżeczkę masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sok z jednej pomarańczy.
Do garnka wkładamy pierś z kurczaka i przyprawy. Ich ilość oraz zestaw zależy właściwie od naszego "widzi mi się". Jeżeli nie możemy rzeczy ostrych, nie dajemy cayenne, lub dajemy go troszeczkę. Dodajemy sól, oregano i zalewamy wodą tak, żeby przykryła mięso. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości. 
W tzw. międzyczasie przygotowujemy ryż wg. instrukcji na opakowaniu. 
Gdy pierś będzie miękka a ryż ugotowany, czyli tuż przed podaniem, robimy sos pomarańczowy.
Na patelnię wrzucamy masło i cukier, czekamy aż cukier się rozpuści. Gdy całość będzie zaczynać przypominać karmel, wlewamy sok pomarańczowy i dość szybko mieszamy, aby sok połączył się z karmelem. Sos powinien być gęsty, więc trzeba go zredukować. Gotowym sosem polewamy pokrojoną na plastry pierś ułożoną na ryżu.





1 komentarz:

  1. Sos pomarańczowy? Niezły pomysł ;) Z chęcią spróbowałabym takiej kombinacji.

    OdpowiedzUsuń