Przepis na jedną osobę
Potrzebujemy:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (ekologiczny);
- przyprawy: pieprz cayenne (ok. 1/2 łyżeczki), 1 płaska łyżka oregano, 1/2 łyżeczki soli.
- torebkę ryżu,
Na sos potrzebujemy:
- płaską łyżeczkę masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- sok z jednej pomarańczy.
W tzw. międzyczasie przygotowujemy ryż wg. instrukcji na opakowaniu.
Gdy pierś będzie miękka a ryż ugotowany, czyli tuż przed podaniem, robimy sos pomarańczowy.
Na patelnię wrzucamy masło i cukier, czekamy aż cukier się rozpuści. Gdy całość będzie zaczynać przypominać karmel, wlewamy sok pomarańczowy i dość szybko mieszamy, aby sok połączył się z karmelem. Sos powinien być gęsty, więc trzeba go zredukować. Gotowym sosem polewamy pokrojoną na plastry pierś ułożoną na ryżu.
Sos pomarańczowy? Niezły pomysł ;) Z chęcią spróbowałabym takiej kombinacji.
OdpowiedzUsuń