18 paź 2012

Rybka z warzywami

Mój ulubiony sposób na piątkową rybkę. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę rybkę serwować częściej. Super sprawdza się jako danie obiadowe, ale również możemy nią podjąć gości. Jest pyszna! Podstawą jest tutaj sos, który ma niesamowity smak, więc obowiązkowo, do tego dania, musimy podać pieczywo. Idealna będzie ciabatta, którą będziemy mogli wyczyścić, całe naczynie. Będziecie zachwyceni, gwarantuję!


Potrzebujemy:


  • 4 filety rybne średniej wielkości (mintaj, sola...),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mała gałązka rozmarynu,
  • ok 8 listków szałwii,
  • 1 opakowanie sosu włoskiego pomidorowego z kaparami i oregano (Podravka) Ten sos jest świetny, ale jeżeli nie możecie go dostać, to proponuję użyć ok 2 puszek pomidorów. 
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Rybkę myjemy, osuszamy i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie solimy, pieprzymy i odstawiamy. 
Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, gdy ta się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w cienkie słupeczki marchewkę i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Podsmażamy jakieś dwie minutki po czym dodajemy zioła, pokrojoną w kostkę cukinię. Po kolejnych dwóch minutach dodajemy sos włoski. Czekamy aż wszystko zawrze, i dusimy króciutko, max 4 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim nasze rybne filety. Przykrywamy je naszym  warzywnym sosem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku jakieś 30-40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia możemy zdjęć folię, wtedy nadmiar płynu odparuje. 
Podajemy z ciabattą lub z bagietką. Jeśli zostanie nam nam jakieś resztki, będą nam smakować na zimno, na kanapce. Cudowny smak!










 

1 komentarz:

  1. super danie! uwielbiam kombinacje z rybą w roli głównej:)

    zapraszam również do mnie na małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń