3 cze 2012

Łosoś przyrządzony na parze

Bardzo lubię łososia, być może dlatego, że nie ma przy nim większego problemu z ośćmi. Kiedyś zawsze smażyłam go na patelni, i mimo, że był bardzo dobry, to uważam, ze przyrządzony w parowarze jest dużo lepszy. Trzeba go odpowiednio zaprawić i nie parować za długo, wtedy będzie soczysty. Tym razem łososia podałam z ekologicznym makaronem orkiszowym i sałatką z winegretem. Smacznego!



Potrzebujemy:


  • filet z łososia ze skórą ( u mnie ok. 60 dag.),
  • cytryna
  • sól, pieprz cytrynowy, marynata do ryb Knorr
  • 1 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, skrapiamy sosem z cytryny, następnie polewamy sosem sojowym i posypujemy resztą przypraw. Taki kawałek ryby (w całości), parujemy ok 17 min.
Polecam podanie naszego łososia z makaronem orkiszowym, jest bardzo smaczny i zdrowy.










2 komentarze: