Bardzo lubię łososia, być może dlatego, że nie ma przy nim większego problemu z ośćmi. Kiedyś zawsze smażyłam go na patelni, i mimo, że był bardzo dobry, to uważam, ze przyrządzony w parowarze jest dużo lepszy. Trzeba go odpowiednio zaprawić i nie parować za długo, wtedy będzie soczysty. Tym razem łososia podałam z ekologicznym makaronem orkiszowym i sałatką z winegretem. Smacznego!
Potrzebujemy:
- filet z łososia ze skórą ( u mnie ok. 60 dag.),
- cytryna
- sól, pieprz cytrynowy, marynata do ryb Knorr
- 1 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, skrapiamy sosem z cytryny, następnie polewamy sosem sojowym i posypujemy resztą przypraw. Taki kawałek ryby (w całości), parujemy ok 17 min.
Polecam podanie naszego łososia z makaronem orkiszowym, jest bardzo smaczny i zdrowy.
koniecznie do wypróbowania!!!! Uwielbiam łososia i strasznie dawno nie jadłam....
OdpowiedzUsuńTen łosoś uzależnia :)
OdpowiedzUsuń