13 lip 2012

Drobiowe roladki z fetą i szpinakiem

Ten przepis "chodził" za mną od dłuższego czasu. Bardzo lubię szpinak, a zestawienie go z fetą musiało zakończyć się sukcesem. Roladki  przygotowane są oczywiście w parowarze, bo musi być  lekko, zdrowo i pysznie. Porcja jest solidna, bo jedna taka roladka jest całkiem spora. Jeżeli chcecie podać je gościom i nie chcecie aż tak dużej porcji, możecie każdy filet przekroić wzdłuż na pół. Z dwóch piersi, uzyskamy wtedy 4 filigranowe roladki. Jeżeli jednak pozostaniecie przy tej, bardziej konkretnej porcji, możecie taką roladkę wykorzystać na zimno jako wędlinę do kanapek. Możecie też pokroić ją w plastry i zalać galaretą. Będzie pięknie prezentować się na półmisku. 
W tym przepisie użyłam mrożonego szpinaku. Nieważne jakiego użyjecie, i tak będzie bardzo zdrowy. Szpinak ma w sobie bardzo dużo żelaza, potasu, magnezu, kwasu foliowego, wapnia, witamin A i C, a przy tym bardzo mało kalorii. W 100g. tylko 20 kalorii!!! Do tego wszystkiego jest pyszny.



Potrzebujemy:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 200g. szpinaku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 150g. fety,
  • sól, pieprz, ewentualnie vegeta natur,
  • kilka liści szałwii (opcjonalnie).
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy bardzo cieniutko pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Rozbite płaty posypujemy delikatnie solą (nie za dużo, bo feta jet słona) i pieprzem. Możemy też użyć vegety natur, ale wtedy zrezygnowałabym z solenia filetów. 
Szpinak rozmrażamy wcześniej, lub wrzucamy jeszcze zamrożony na patelnie (porcelanową lub teflonową), przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu. W ten sposób rozmrozi się bardzo szybko. Gdy będzie już luźny, i większość wody odparuje, dodajemy fetę, dwa drobniutko posiekane ząbki czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jak wszystkie składniki się połączą, wyłączamy ogień i dzielimy farsz szpinakowy na dwie części. Smarujemy nim filety drobiowe, zwijamy i układamy w parowarze. Na każdej roladce możemy położyć trzy listki szałwii. 
Parujemy ok 20 minut. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz