W tym przepisie użyłam mrożonego szpinaku. Nieważne jakiego użyjecie, i tak będzie bardzo zdrowy. Szpinak ma w sobie bardzo dużo żelaza, potasu, magnezu, kwasu foliowego, wapnia, witamin A i C, a przy tym bardzo mało kalorii. W 100g. tylko 20 kalorii!!! Do tego wszystkiego jest pyszny.
Potrzebujemy:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 200g. szpinaku mrożonego,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 150g. fety,
- sól, pieprz, ewentualnie vegeta natur,
- kilka liści szałwii (opcjonalnie).
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy bardzo cieniutko pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Rozbite płaty posypujemy delikatnie solą (nie za dużo, bo feta jet słona) i pieprzem. Możemy też użyć vegety natur, ale wtedy zrezygnowałabym z solenia filetów.
Szpinak rozmrażamy wcześniej, lub wrzucamy jeszcze zamrożony na patelnie (porcelanową lub teflonową), przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu. W ten sposób rozmrozi się bardzo szybko. Gdy będzie już luźny, i większość wody odparuje, dodajemy fetę, dwa drobniutko posiekane ząbki czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jak wszystkie składniki się połączą, wyłączamy ogień i dzielimy farsz szpinakowy na dwie części. Smarujemy nim filety drobiowe, zwijamy i układamy w parowarze. Na każdej roladce możemy położyć trzy listki szałwii.
Parujemy ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz