25 lip 2012

Kurczak z warzywami i kuskusem

Mój pobyt w rodzinnym mieście dobiegł końca. To był cudowny czas, choć i tak nie udało mi się spotkać z wszystkimi znajomymi. Dynamika tego wyjazdu była tak duża, że ... przydałby się teraz jakiś urlop :)
Pora jednak zabrać się za gotowanie! Mam w głowie dużo nowych pomysłów na ciekawe i, mam nadzieję, smaczne oraz zdrowe potrawy. Moi kochani Rodzice doposażyli mój kuchenny "park maszynowy" w kilka niesamowitych sprzętów. Jak dziecko ciesze się z oryginalnej włoskiej maszynki do makaronu. Chodzę koło niej z namaszczeniem i czekam na spokojne popołudnie, kiedy będę mogła zrobić mój pierwszy makaron. O gadżetach do produkcji ravioli nie wspomnę :)
Tymczasem dzisiaj proponuję danie, które robię bardzo często. Równie często je modyfikuję i zawsze stwierdzam, że "ta wersja" jest zdecydowanie lepsza od "starej". Do zrobienia tej potrawy niezbędny jest garnek rzymski, więc jeśli go nie posiadacie, może warto zainwestować w tę genialną glinianą skorupę.


Porcja na 3 osoby
Potrzebujemy:

  • 3 udka z kurczaka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 plaster selera (grubość na ok 1-1,5 cm.),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 malutka cukinia,
  • 1/2 bakłażana,
  • 2 marchewki,
  • ok. 2 łyżek sosu sojowego ciemnego,
  • sól, pieprz, vegeta natur, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 filiżanka kuskusu
Zaczynamy od namoczenia garnka rzymskiego. Musi moczyć się ok 30 min. 
Kiedy naczynie się moczy, przyprawiamy kurczaka. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką. Ja czasami zamiast soli posypuję vegetą natur, ale też nie za dużo, bo mięso polewamy sosem sojowym, który jest przecież dość słony. 
Mięso odstawiamy na bok i bierzemy się za warzywa. Proponuję zacząć od bakłażana, którego kroimy w dość grubą kostkę, przerzucamy na durszlak i obficie solimy (to wyciągnie z warzywa całą goryczkę). Odstawiamy na jakieś 20-30 min. 
Resztę warzyw także obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. 
Kiedy już minie wyznaczony czas, płuczemy bakłażana pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Garnek rzymski wyjmujemy z wody, wycieramy z ociekającej wody i układamy na dnie jedną warstwę warzyw, następnie układamy kurczaka, dorzucamy ząbki czosnku i resztę warzyw. Naczynie zamykamy i wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy go na 200°C na 2 godz.
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na zdjęciu widać kukurydzę, ale nie wpisywałam jej na listę składników. Było to wykorzystanie resztek zapasów z lodówki. Nie piekła się razem z kurczakiem i sądzę, że można ją spokojnie pominąć, aczkolwiek stanowi całkiem fajny dodatek. 




Może to danie wygląda na totalny bałagan, ale zachęcam do jego zrobienia, jest pyszne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz