Upały strasznie dają nam wszystkim popalić. Wiadomo, że podczas wysokich temperatur apetyt jest raczej średni. Skupiamy się na nawadnianiu organizmu, i raczej nie myślimy o trzydaniowych, gorących posiłkach. W niedziele postanowiłam zrobić warzywno drobiowe wrapy.
Wyszły pyszne, lekkie a jednocześnie sycące. Skorzystałam z kupnych pełnoziarnistych tortilli , wiec poszłam na łatwiznę, ale następnym razem przyłożę się i zrobię je sama... jak tylko temperatury się uspokoją...
Na 4 wrapy potrzebujemy:
- 4 tortille pełnoziarniste,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 8-10 cieniutkich (ok. 5 mm) plastrów bakłażana,
- 20 cieniutkich (ok. 5 mm) plastrów cukinii,
- duża garść rukoli,
- garść pokrojonej w paski sałaty lodowej,
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski,
- 4 suszone pomidory z oliwnej zalewy,
- dwa plastry fety (grubość 1 cm),
- sól, pieprz, przyprawa do grilla,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Sos do wrapa:
- sok z 1/2 cytryny,
- czubata łyżeczka kremu z gorczycy lub innej musztardy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Plastry bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aby ściągnąć całą goryczkę. Mięso kroimy w poprzek w cieniutkie plastry, posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do grilla. Pomidory suszone odsączamy z oliwy i kroimy w cienkie paski. Fetę kroimy w kostkę.
Plastry bakłażana płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym i pędzelkiem delikatnie smarujemy oliwą z oliwek. Grillujemy na patelni grillowej, lub tradycyjnie na grillu. Upieczone warzywo, przekładamy do miseczki i przechodzimy do grillowania cukinii a później paseczków z piersi kurczaka. Na końcu podgrzewamy placki tortilli i układamy na nich kolejno: rukolę, sałatę lodową, kurczaka, bakłażan, cukinię, paprykę, suszone pomidory i fettę. Zawijamy i gotowe!
Naszego wrapa możemy podać z sosem musztardowym: do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy musztardę, solimy i pieprzymy a następnie dodajemy oliwę z oliwek. całość mieszamy. Tak zrobionym sosem możemy polać wrapa jeszcze przed zawinięciem, lub podać go osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz