Potrzebujemy:
- 1 duży pstrąg,
- 1 cytryna,
- natka pietruszki, koperek,
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy.
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i wyciskamy na nią sok z połowy cytryny. Następnie solimy i przyprawiamy pieprzem czarnym oraz cytrynowym. Idealnie będzie, jeśli tak przyprawiona rybka poleży sobie w lodówce przynajmniej 1-2 godz. Przed grillowaniem do wnętrza rybki wkładamy plasterki z połowy cytryny, koperek i natkę pietruszki. Całość zawijamy w filię i grillujemy jakieś 15-20 min. w zależności od wielkości naszej ryby oraz od temperatury na grillu.
Gotowego pstrąga możemy jeszcze skropić sokiem z cytryny. Dla tych, którzy nie muszą być na diecie i mogą sobie pozwolić na masło, proponuję dodać go ok. 1 łyżeczkę razem z ziołami do wnętrza ryby (przed pieczeniem). Ci, co nie mogą masełka, niech nie deliberują, bo pstrąg i tak będzie pyszny :)
Do ryby lubię przyrządzać kukurydzę, oczywiście na grillu i w folii. Kolby kukurydzy proponuję wrzucić na grill jako pierwsze, bo potrzebują więcej czasu niż rybka.
uwielbiam pstrągi! muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń