8 sie 2012

Kuskus z pomidorami i bazylią

Zdarzają się dni, kiedy wybitnie nie mamy ochoty na gotowanie. Panujące upały też jakoś nie sprawiają, abyśmy mieli ochotę na wymyślne dania. Dlatego proponuję coś bardzo szybkiego, smacznego, orzeźwiającego. Czymś takim jest właśnie ta sałatka. Banalnie prosta, a zarazem szybka w przygotowaniu. Możemy zrobić ją wcześniej i zabrać na piknik, lub do pracy. Świetna na brunch, lunch i jakkolwiek nazwany inny posiłek w ciągu dnia :)
Opcjonalnie możemy dorzucić do niej kolendry (ja nie daje, bo nie lubię), lub suszonych pomidorów. 


Potrzebujemy:
  • filiżankę kuskusu,
  • ok. 0,5l bulionu warzywnego (może być ekologiczny z kostki),
  • 2 pomidory malinowe,
  • garść liści bazylii,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • opcjonalnie kolendra i/lub dwa suszone pomidory,
  • sól, pieprz.
Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że nie zalewamy go wrzącą wodą, tylko bulionem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy pomidory. Myjemy i kroimy w kostkę. Jeśli skórka nie jest jędrna, to pomidory sparzmy i pozbądźmy się skóry. 
Gdy kuskus będzie gotowy, dodajemy do niego łyżkę oliwy z oliwek, pomidory, sól, pieprz, a następnie dorzucamy bazylię, targając dłońmi każdy listek na małe kawałeczki. Jeżeli pokroimy bazylię nożem, szybko sczernieje. Możemy też dodać kolendrę i pokrojone suszone pomidory. 
Sałatka podaję jako dodatek do kurczaka, lub jako osobne lekkie danie. Polecam zrobienie jej teraz, gdy są dostępne pyszne i soczyste pomidory. Po sezonie nie warto kupować produktu "pomidoro-podobnego). Wówczas proponuję całkowite przerzucenie się na suszone pomidory, lub na pomidory w puszce. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz