Opcjonalnie możemy dorzucić do niej kolendry (ja nie daje, bo nie lubię), lub suszonych pomidorów.
Potrzebujemy:
- filiżankę kuskusu,
- ok. 0,5l bulionu warzywnego (może być ekologiczny z kostki),
- 2 pomidory malinowe,
- garść liści bazylii,
- łyżka oliwy z oliwek,
- opcjonalnie kolendra i/lub dwa suszone pomidory,
- sól, pieprz.
Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że nie zalewamy go wrzącą wodą, tylko bulionem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy pomidory. Myjemy i kroimy w kostkę. Jeśli skórka nie jest jędrna, to pomidory sparzmy i pozbądźmy się skóry.
Gdy kuskus będzie gotowy, dodajemy do niego łyżkę oliwy z oliwek, pomidory, sól, pieprz, a następnie dorzucamy bazylię, targając dłońmi każdy listek na małe kawałeczki. Jeżeli pokroimy bazylię nożem, szybko sczernieje. Możemy też dodać kolendrę i pokrojone suszone pomidory.
Sałatka podaję jako dodatek do kurczaka, lub jako osobne lekkie danie. Polecam zrobienie jej teraz, gdy są dostępne pyszne i soczyste pomidory. Po sezonie nie warto kupować produktu "pomidoro-podobnego). Wówczas proponuję całkowite przerzucenie się na suszone pomidory, lub na pomidory w puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz