29 sie 2012

Sałata z grillowanym kurczakiem, grzankami i chorizo

Sałatka może i wygląda na pracochłonną, dopieszczoną i być może, efektowną (ale nie przesadzajmy) :)
Cóż... powstała w kilka minut kiedy zorientowałam się, że jest pora obiadowa, a obiadu brak. Nie miałam czasu na długie marynowanie, gotowanie. Jak zwykle w takich sytuacjach, obrałam jeden słuszny azymut: lodówka! Uwielbiam takie improwizacje, nawet jak wyjdzie z tego totalna klapa. Takie przemyślane, drobiazgowe gotowanie jakoś nie jest w mojej naturze, zawsze muszę coś pozmieniać, dodać, "pocudaczyć". Ryzyko jest spore, ale czasami efekt końcowy jest w stanie zatrzeć w domownikach pamięć tych mniej udanych eksperymentów... chociaż już nigdy nie namówię ich na suflet brokułowy :)
Zapraszam na pyszną Sałatę z grillowanym kurczakiem, grzankami i chorizo... i kilkoma innymi fajnymi składnikami.



Przepis na dwie głodne, dorosłe osoby
Potrzebujemy:

  • 1 średnią sałatę rzymską,
  • 2 malinowe pomidory, lub bawole serca... lub takie które najbardziej lubimy :)
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • ok. 6 plastrów chorizo,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3-4 płaty suszonych pomidorów z oliwy
  • 2-3 grzanki delikatnie polane oliwą z oliwek,
  • sól, pieprz, przyprawa do grilla
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
Na sosy:
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • ok 3 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek na 0,5 cm plastry i przyprawiamy przyprawą do grilla, sosem sojowym, solą, pieprzem (tak jak lubimy). i odstawiamy na bok. 
Zabieramy się za warzywa. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i od razu układamy na talerzu na którym będziemy podawać. Pomidory kroimy w ósemki, paprykę w cienkie paski, tak samo robimy z suszonymi pomidorami i chorizo. Wszystko układamy na sałacie. 
Na rozgrzaną patelnię grillową lub zwykłą teflonową (ja niezmienne stosuję w tym celu naleśnikarkę), układamy paseczki piersi z kurczaka. Smażymy aż nabiorą smakowitego złotego koloru, wtedy przekładamy je na sałatę, dorzucamy grzanki i całość polewamy oliwą z oliwek lub sosami, które szczerze uwielbiam. Przepis poniżej.

Sos vinegrette:
Wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę, sól pieprz i oliwę z oliwek. Całość wymieszać.

Sos II (nie wiem jak go nazwać, tysiąca wysp?): 
Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem oraz solą i pieprzem. Gotowe! :)

A oto jak wszystko wyglądało:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz