9 sie 2012

Twarożek z bananem i migdałami

Ulubiony twarożek mojej najmłodszej córeczki. Wbrew pozorom dość szybki w przygotowaniu, tak jak zdecydowana większość potraw, które pojawiają się na tym blogu. Bardzo smaczny, zdrowy, sycący i PYSZNY!!! :). Uwielbiam go z grzankami  i jaśminową zieloną herbatą.


Jest to porcja na 2 dorosłe osoby i dwa małe, zaspane dziecięce brzuszki.

Potrzebujemy:

  • 250g półtłustego twarogu,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • ok. 2 łyżeczek płynnego miodu,
  • opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny
Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dorzucamy płatki migdałów, miód, pokrojonego w kostkę banana. Możemy teraz dodać kilka kropli soku z cytryny, po to, by banan nie sczerniał. Ja jednak praktycznie nigdy ów soku nie daję. Twarożek przyrządzam tuż przed zjedzeniem, więc banan nie zdąży sczernieć. Całość mieszamy i próbujemy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy miodu. Podajemy z grzankami z chleba lub ze słodkiej chałki. 







1 komentarz:

  1. zrobiłam przed chwilą, rewelacja !!!!

    OdpowiedzUsuń