Proporcje podaję dla klasycznego modelu rodziny: 2 + 2
Potrzebujemy:
- 2/3 opakowania spaghetti,
- 4 pomidory malinowe,
- 3 pomidorki suszone z zalewy,
- 1 mała cukinia,
- parmezan do posypania,
- świeża bazylia,
- 6 cieniutkich plastrów chorizo
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- sól
Zaczynamy od zagotowania wody na makaron. Gdy zacznie wrzeć, solimy, wrzucamy makaron spaghetti, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i przechodzimy do przygotowania pozostałych składników (pamiętając, żeby co jakiś czas przemieszać makaron). Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Zależy nam na samym miąższu, który to kroimy w ósemki. Pomidorki suszone odsączamy z zalewy i kroimy w paski. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki do jarzyn, tniemy na długie wstążki.
Rozgrzewamy patelnie teflonową, lub porcelanową i wrzucamy na nią chorizo. Podpiekamy je, aby było lekko chrupiące. Następnie zdejmujemy je z patelni, usuwamy za pomocą ręcznika papierowego, tłuszcz z chorizo i delikatnie spryskujemy patelnie oliwą. Wrzucamy wstążki cukinii i chwilkę podsmażamy aż zmięknie, wtedy dodajemy pokrojone pomidory i trzymamy je tylko tyle, by zdążyły się podgrzać. Dorzucamy na patelnię chrupiące chorizo, suszone pomidory i wyłączamy płomień pod patelnią. Makaron odcedzamy i rozkładamy na talerze. Następnie wykładamy zawartość naszej patelni, dekorujemy parmezanem i listkami bazylii. Możemy też cały makaron wrzucić na patelnie, wszystko wymieszać i dopiero wtedy wykładać na talerz. Tak będzie "poprawniej". Moja patelnia, niestety nie miała wystarczających gabarytów.
Danie błyskawiczne w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczne.
Uwaga, uwaga: smakuje dzieciom :)
mniam! :)
OdpowiedzUsuń