Do moich zawijasów podałam kuskus i sałatkę z brokułów i pomidorów z fetą i uprażonymi płatkami migdałów.
Do zrobienia drobiowych zawijasów potrzebujemy:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 4 słupeczki fety o grubości ok 0,5 cm.,
- przypraw do bruschetty,
- po 4 duże liście szałwii i bazylii,
- sól, pieprz.
Do zrobienia sałatki z brokuła i pomidorów potrzebujemy:
- 1 brokuł,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- feta, wedle uznania,
- 2-3 łyżki uprażonych płatków migdałów,
- łyżka dobrej oliwy z oliwek.
Zaczynamy od umycia i osuszenia piersi z kurczaka. Gdy są już osuszone, musimy przekroić je wzdłuż na dwie części. Każdą z nich układamy pomiędzy arkuszami folii i cienko rozklepujemy. Płaty piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do bruschetty, a następnie układamy na nich po jednym liściu szałwii, bazylii, dokładamy słupek fety i zawijamy. Wszystkie nasze zawijasy układamy w pojemniku do parowania. Parujemy przez ok 18-20 min. w zależności od grubości naszego zawijasa.
W tym czasie myjemy i oczyszczamy brokuła. Kroimy go na różyczki i dokładamy do parowaru na ostatnie 8 min. parowania.
Brokuła przekładamy do salaterki, natomiast gotowe zawijasy trzymamy w cieple, aby nie wystygły.
Do salaterki dorzucamy pomidory pokrojone w cząstki, dodajemy fetę (kruszymy tyle ile lubimy. U mnie jest to przeważnie 1/3 - 1/2 opakowania. Na wierzch sypiemy płatki migdałów i ewentualnie całość polewamy łyżką oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz