17 cze 2012

Orzeźwiający twarożek na śniadanie

Gdy temperatura za oknem przekracza 27°C nasz organizm przełącza się na tryb "leniwca". Ciężko jest wstać rano z łóżka i zacząć funkcjonować na pełnych obrotach. Kawa jest dobrym rozwiązaniem, ale nie radzę jej pić na pusty żołądek. Czymś, co skutecznie nas obudzi będzie twarożek z miętą. Przepis mam od mojego męża, który wspominając swoje dzieciństwo na podkrakowskiej wsi, zawsze mówił o sławetnym twarożku ze świeżo zerwaną miętą.
Przepis jest oczywiście bardzo prosty.





Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie białego, półtłustego sera (250g),
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżeczki cukru (jeśli ktoś woli słodszy, może dać więcej),
  • garść świeżo zerwanej mięty.
Serek przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, jogurt i mieszamy. Mięte kroimy i wrzucamy do sera. Całość mieszamy i podajemy np. z pieczywem razowym. Jeżeli zostanie nam serka, to możemy go wykorzystać do naleśników... są genialne! 









2 komentarze:

  1. ciekawe, mam akurat mięte w ogrodzie, to spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie spróbuj go też dodać do naleśników. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń