Potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości marchewkę,
- 1 czerwoną paprykę,
- 1/2 dużego jabłka,
- 500 ml. bulionu (może być ekologiczny z kostki),
- 500 ml. przecieru pomidorowego.
- 1 łyżkę masła,
- 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Marchewkę i paprykę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez 15 min. na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy gorący bulion i przecier pomidorowy i gotujemy przez następne 15 min. Po tym czasie dorzucamy obraną i pokrojoną w kosteczkę połówkę jabłka. Gotujemy jeszcze 5 min. Gotową zupę blendujemy i przecieramy przez sito. Jeśli jest to konieczne solimy i pieprzymy.
Na chlebowe chipsy potrzebujemy:
- 6-8 bardzo cieniutkich kromeczek pieczywa,
- ok 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 1/3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 2-3 gałązki świeżego tymianku ( ja niestety nie miałam wiec użyłam 1/2 łyżeczki suszonego). Jeżeli nie mamy tymianku, to możemy go pominąć.
o rany!!!! Jaki fajny pomysł :D Muszę koniecznie zrobić :) Powiem Ci że to jabłko mnie zaskoczyło :) a chipsy chlebowe - bomba!!!
OdpowiedzUsuńElizko, pochwała, ze strony ekspertki, to dla mnie niesamowity zaszczyt. Mam nadzieję, że smak zupy przypadnie Ci do gustu. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa :)
OdpowiedzUsuń