Do sporządzenia ciasta potrzebujemy:
- 330g mieszanki special pizza napoli (składa się z mąki pszennej i żytniej) producent Ekovita
- 180 ml letniej wody,
- 4g. soli,
- 1 łyżkę oliwy z oliwek,
- 1 małą łyżeczkę cukru,
- 4g. suchych drożdży.
- 150 dag mozzarelli,
- 4 łyżki ketchupu lub 4-5 łyżek przecieru pomidorowego i dwie płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- łyżka stołowa oregano,
- 4-5 plastrów chudej szynki,
- 1 papryka pokrojona w cienkie paski,
- 2 garści rukoli,
- 1 średni pomidor.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i ręcznie wyrabiamy ciasto przez jakieś 5 min. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Sos do ciasta jest mega prosty. Ketchup łączymy z oregano. Jeżeli jednak wolimy przecier pomidorowy, to aby podbić smak pomidora, dodajemy koncentrat pomidorowy i również łączymy z łyżką oregano.
Po godzinie wyciągamy ciasto z miski na stolnicę i rozwałkowujemy na pożądaną wielkość. U mnie była to 1 duża blacha z piekarnika. Następnym razem jednak odetnę 1/4 tego ciasta, bo jednak wolę, aby pizza była jeszcze cieńsza. Jeżeli użyjemy całego ciasta, to wyjdzie nam tradycyjna grubość ciasta, jaką zwykle dostajemy w pizzeriach.
Ciasto smarujemy sosem z oregano i układamy na nim pokrojoną w paski szynkę, 1/2 papryki i ścieramy na tarce mozzarelle.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 200°C i pieczemy ok 15-18 min.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika, kroimy ją na porcję i na każdej układamy rukolę, paprykę, pomidora.
Wyglada bardzo zachęcająco - zjadłabym bez zatanowienia, mniam! Aga_Purzyki
OdpowiedzUsuńsuper, a miałam dzisiaj zrobić pizzę :) Połowa będzie tradycyjna (dla TŻ :) a połowa dla mnie z rukolą i takimi bajerami :)))
OdpowiedzUsuń