11 cze 2012

Szaszłyki drobiowe z ziołowymi ziemniakami

To jeden z ulubionych przepisów moich dzieci. Jest to zasługą pysznych i chrupiących ziemniaczków. Dzieci... jak to dzieci, uwielbiają frytki. Ponieważ jakiś czas temu pozbyłam się z domu frytkownicy, postanowiłam zrobić frytki inaczej. Pokroiłam ziemniaki w słupki i zastosowałam przepis poniżej. Moje dziewczyny najpierw były zaskoczone, później załamane, że "matka znowu coś wymyśliła", a na końcu sprzątnęły fryty ze swoich i z mojego talerza :)
Nie uważam, aby zabranianie dzieciom fast foodów było dobrym rozwiązaniem, wszak zakazany owoc smakuje najlepiej. Okazjonalnie pozwalajmy dzieciakom na wizytę w "restauracji" pod dwoma złotymi łukami, jednak w domu zaproponujmy zdrową alternatywę tego, co tak bardzo lubią. Nam to też wyjdzie na dobre.
Dzisiaj przepis na szaszłyki drobiowe z ziemniaczkami... tym razem pokrojonymi w dużą kostkę (forma jest tutaj dowolna).


Na szaszłyki drobiowe potrzebujemy:


  • dwie piersi z kurczaka,
  • mały kubek jogurtu naturalnego,
  • ananas (może  być z puszki),
  • 1 duża, czerwona papryka,
  • tymianek, rozmaryn, oregano, sól, pieprz
  • patyczki do szaszłyków
Do zrobienia ziołowych ziemniaczków potrzebujemy:

  • 4 duże ziemniaki,
  • tymianek, odrobinę rozmarynu, sól, pieprz,
  • kilka kropel oliwy z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka na kawałki średniej wielkości. Wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy świeże zioła i zalewamy kubeczkiem jogurtu naturalnego. Odstawiamy w chłodne miejsce na min na 1 godz.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, by nie spaliły się podczas pieczenia. Moczymy min. 10 min. Na patyczek nadziewamy kolejno: kawałek kurczaka, papryki, ananasa. 

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę lub w słupki. Następnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do sporego worka foliowego. Wsypujemy tam zioła, solimy, pieprzymy i delikatnie spryskujemy oliwą. Zamykamy worek i ugniatamy worek tak, aby przyprawy jednolicie pokryły ziemniaki. 

Piekarnik rozgrzewamy do temp. o 180 - 190°C. Wstawiamy szaszłyki i ziemniaczki wyłożone na pergamin. Pieczemy ok 40 min. Po 20 min. przewracamy szaszłyki i ziemniaczki na drugą stronę. 
Całość podajemy z ulubioną sałatką i ... keczupem :)










2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł!!!! To musi pysznie smakować ! :) Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń