Nie uważam, aby zabranianie dzieciom fast foodów było dobrym rozwiązaniem, wszak zakazany owoc smakuje najlepiej. Okazjonalnie pozwalajmy dzieciakom na wizytę w "restauracji" pod dwoma złotymi łukami, jednak w domu zaproponujmy zdrową alternatywę tego, co tak bardzo lubią. Nam to też wyjdzie na dobre.
Dzisiaj przepis na szaszłyki drobiowe z ziemniaczkami... tym razem pokrojonymi w dużą kostkę (forma jest tutaj dowolna).
Na szaszłyki drobiowe potrzebujemy:
- dwie piersi z kurczaka,
- mały kubek jogurtu naturalnego,
- ananas (może być z puszki),
- 1 duża, czerwona papryka,
- tymianek, rozmaryn, oregano, sól, pieprz
- patyczki do szaszłyków
Do zrobienia ziołowych ziemniaczków potrzebujemy:
- 4 duże ziemniaki,
- tymianek, odrobinę rozmarynu, sól, pieprz,
- kilka kropel oliwy z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka na kawałki średniej wielkości. Wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy świeże zioła i zalewamy kubeczkiem jogurtu naturalnego. Odstawiamy w chłodne miejsce na min na 1 godz.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, by nie spaliły się podczas pieczenia. Moczymy min. 10 min. Na patyczek nadziewamy kolejno: kawałek kurczaka, papryki, ananasa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę lub w słupki. Następnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do sporego worka foliowego. Wsypujemy tam zioła, solimy, pieprzymy i delikatnie spryskujemy oliwą. Zamykamy worek i ugniatamy worek tak, aby przyprawy jednolicie pokryły ziemniaki.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. o 180 - 190°C. Wstawiamy szaszłyki i ziemniaczki wyłożone na pergamin. Pieczemy ok 40 min. Po 20 min. przewracamy szaszłyki i ziemniaczki na drugą stronę.
Całość podajemy z ulubioną sałatką i ... keczupem :)
Fantastyczny pomysł!!!! To musi pysznie smakować ! :) Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń