Panie, Panowie... Tarta brokułowa :)
Na kruche ciasto potrzebujemy:
- 200 g. mąki,
- 100g. zimnego masła,
- szczypta soli
- 1 jajko (osobno żółtko i białko),
- kilka łyżek wody z lodem
Farsz:
- ok. 1,5 brokuła,
- ok. 6 plastrów chudej szynki,
- 2 jajka,
- mały kubek śmietany 18%,
- 20 dag żółtego sera,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Możemy je zrobić wcześniej, wtedy samo przygotowanie tarty zajmie nam mniej czasu. Żeby ciasto było bardzo kruche musimy pamiętać o tym, żeby je przygotować bardzo szybko. Najlepiej będzie to zrobić w robocie kuchennym, bo wtedy kontakt ciasta z ciepłymi dłońmi będzie skrócony do minimum. Poza tym masło musi być twarde, prosto z lodówki, a do wody dobrze będzie dorzucić odrobinę lodu aby była na prawdę zimna.
Ja, swoje kruche, zawsze robię w robocie kuchennym. Najpierw wsypuję przesianą mąkę ze szczyptą soli, następnie wrzucam pokrojone niedbale, zimne masło. Całość miksuję kilka sekund, później dorzucam samo żółtko i włączam obroty. Z wyczuciem dodaję lodowatej wody (po jednej łyżce), uważając by do ciasta nie dostał się lód. Przeważnie jest to ok dwóch-trzech łyżek wody. Gdy widzimy, ze ciasto zaczyna się kleić, wyłączamy urządzenie i wciągamy ciasto na blat. Całość błyskawicznie zagniatamy w kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Na wierzch kładziemy arkusz pergaminu i wysypujemy fasolę (po to, by ciasto zachowało kształt). Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego to temp. 180°C i pieczemy jakieś 20 min. Po czym zdejmujemy pergamin z fasolą, smarujemy białkiem, robimy kilka nakłuć widelcem i pieczemy jeszcze ok 7 min. aż wierzch się zarumieni.
Na kruche ciasto wykładamy różyczki brokuła (blanszowane w osolonej wodzie przez 3 min. lub parowane w parowarze przez ok 5 min.), i pokrojone w paski plastry szynki. Jeżeli mamy ochotę, możemy też dodać 1/2 czerwonej papryki. Na całość wylewamy mieszaninę z tartego na dużych oczkach, żółtego sera, jajek, śmietany i przypraw. Wstawiamy tartę do piekarnika na jeszcze ok 30 min.
Tak właściwie, to przepis na tę tarę to totalna dowolność. Zamiast brokułów, możemy użyć pieczonych warzyw, cukinii, co tylko nam zalega w lodówce, czy też to, na co akurat jest sezon. Teraz proponuję zrobić ją ze szparagami. Z pewnością ten, kogą uraczymy kawałkiem takiej tarty będzie najszczęśliwszym osobnikiem na ziemi :) Życzę smacznego.
Ależ apetycznie to wygląda... szkoda, że nie mam brytfanki d tarty, bo na pewno bym wypróbowała ten przepis. Może zrobię w normalnej okrągłej brytfance :)
OdpowiedzUsuńPierwszą tartę robiłam właśnie w tortownicy i udało się. Jak już zrobisz, to podziel się wrażeniami, może udoskonalimy przepis :)
OdpowiedzUsuńfantastycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń