19 cze 2012

Orkiszowe pancakes

Są pyszne, wspaniałe a do tego jeszcze dużo zdrowsze niż ich klasyczna odmiana. Nie będę oszukiwać, że wszystkim domownikom przypadły do gustu. Starsza córka to klasyczny przykład konserwatystki. Uważa, ze jakakolwiek ingerencja w to co zawsze było podawane w jednej formie, stanowi zamach na jej osobę. Druga latorośl doceniła jednak smak placuszków w takiej wersji. Dla dzieci możemy je upiec z bananem, którego kroimy na plasterki i zalewamy ciastem. Dla tych co mogą, możemy je usmażyć na odrobinie oleju kokosowego, będą miały niesamowity smak a zapach roznoszący się w kuchni będzie zniewalający.


Potrzebujemy:

  • 1 szklankę mąki orkiszowej,
  • 1 szklankę kefiru,
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 mała torebka cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Do miski wrzucamy żółtka, kefir i olej i znowu mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywno i stopniowo łączymy z ciastem. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy bez tłuszczu. Oczywiście, jeśli ktoś ma na to ochotę, może użyć np. wspominanego wcześniej oleju kokosowego .





3 komentarze:

  1. Mniam! Aż się zrobiłam głodna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, a do tego bardzo zdrowe! I ta cudowna puszystość... Bardzo dziękujemy za przepis :)

    OdpowiedzUsuń