12 cze 2012

Pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie

Dziś kolejny lekki przepis. Oczywiście to, że lekki nie oznacza, ze nudny. Jeśli odpowiednio posłużymy się przyprawami, to wyczarujemy coś niezwykle soczystego i aromatycznego.
Pierś możemy przygotować na dwa sposoby: w parowarze i w piekarniku, ale wtedy pieczemy w rękawie. Ja preferuję ten pierwszy sposób, bo jednocześnie w parowarze przygotowuję ziemniaczki i buraczki, mam więc gotowy cały obiad. Poza tym, dużo szybciej przyrządzimy pierś w parowarze niż w piekarniku.
Sama pierś jest niezwykle aromatyczna - to za sprawą ziół i skórki z cytryny, ale ja chciałabym zwrócić uwagę na buraczki z fetą. Coś, co jest niezwykle banalne w wykonaniu, w smaku powala. A przecież  mamy tutaj tylko dwa składniki. Oczywiście, rozumiem wszystkich konserwatystów, którzy jak już muszą zjeść buraczki, to koniecznie gotowane, tarte, słodzone i przekwaszone sokiem z cytryny. Albo zasmażane... Ja jednak proponuję poeksperymentować z tym, niby nudnym, burakiem. Spróbujmy go z fetą, upieczmy w piekarniku, w garnku rzymskim. Gwarantuję, że smak będzie powalający.
A przechodząc do dzisiejszego obiadu...







Do zamarynowania piersi z kurczaka potrzebujemy:

  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
  • sok i skórka z połówki cytryny,
  • płaska łyżka ziół prowansalskich,
  • odrobina świeżych ziół (ja użyłam szałwii, oregano, rozmarynu),
  • sól, pieprz, 
  • łyżka oliwy z oliwek.
Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i wkładamy do sporego foliowego woreczka. Wrzucamy tam wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek, sok z cytryny i całość mieszamy tak, aby marynata pokryła całą pierś. Wkładamy do  lodówki na ok.  30 min.

Przejdźmy teraz do dodatków do mięsa.

Potrzebujemy:
  • 3-4 buraczki średniej wielkości,
  • małe opakowanie oryginalnej fety,
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości.
Buraczki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ziemniakami.

Na parowarze ustawiamy czas: 40 min. Do pierwszego, dolnego pojemnika, wrzucamy nasze buraczki. Po upływie 17 min. do środkowego pojemnika w parowarze, wkładamy zamarynowane piersi z kurczaka, a na samą górę pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy całość skończy się parować, wykładamy na talerze. Na buraczki rozkruszamy fetę, a ziemniaczki możemy posypać koperkiem lub pietruszką.








2 komentarze:

  1. powiem Ci że te buraczki mnie zaintrygowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To koniecznie spróbuj. Zawsze to coś innego :)

    OdpowiedzUsuń